Zdroj vitamínu C

Moderní doba po každém z nás chce, abychom pracovní i rodinné povinnosti plnili nezávisle na počasí i ročním období. Dříve se přitom s podzimem pracovní tempo přirozeně zpomalovalo a nabralo na obrátkách zase s příchodem teplých dní a jarního sluníčka.

Abyste zůstali zdraví a výkonní, potřebujete podpořit imunitu. K tomu vám pomůže kvalitní výživa s dostatkem ovoce a zeleniny, pobyt na čerstvém vzduchu a dostatek odpočinku. V podzimních a zimních plískanicích svoji obranyschopnost významně posílíte také přísunem vitaminu C, a to v pravidelných dávkách a v dobré kvalitě.

Zdroj vitamínu c

Vitamin C můžete tělu dodat buď přirozenou cestou z potravy, nebo v podobě kvalitního potravinového doplňku. Kdysi byly jediným zdrojem vitaminů rostliny. Později z nich byly vitaminy izolovány a začátkem 20. století se začaly uměle syntetizovat. Mnozí odborníci ale uvádějí, že uměle vyráběné vitaminy nefungují tak, jak by měly. Potvrdilo se například, že mají nižší účinnost než vitaminy z přirozených zdrojů, a následkem dlouhodobého užívání uměle připravených vitaminů dochází navíc k jejich zvýšeným ztrátám z organismu. Přírodní vitaminy se totiž vyskytují vždy s dalšími látkami, které zlepšují jejich vstřebatelnost a využitelnost a umocňují účinnost. Nejefektivnější je proto čerpat vitaminy z přírody. Nicméně je mezi lidmi běžné, že se na pravidelnou konzumaci ovoce, nebo zeleniny a to navíc v dostatečném množství nejsme schopní soustředit a limity plnit. Proto zpravidla sáhneme po doplňcích stravy, která je bohatá na vitamín C.

Čerstvé nade vše

Vitamin C se bohužel ničí při vaření a jeho rozklad urychlují stopy kovů, přítomnost vzdušného kyslíku a další vlivy. Pro dostatečný přísun vitaminu C je proto nutné pravidelně konzumovat čerstvé ovoce a zeleninu. Pokud však nemůžete z jakéhokoli důvodu přijímat vitamin C v přirozené formě, lze užívat i kvalitní potravinové doplňky.

Účinky vitaminu C

Kromě posílení organismu má vitamin C vliv i na další procesy v těle. Zmírňuje například projevy nachlazení a zkracuje jeho délku. Posiluje také vlásečnice a buněčné stěny a chrání tak organismus před pohmožděninami, modřinami a krevními výrony. Podílí se i na ochraně a tvorbě tkání a pomáhá hojit rány. Napomáhá rovněž vstřebávat železo z potravy, což je důležité při ztrátách krve po operacích, a je to látka zabraňující kurdějím, posilující tkáňové dýchání a stimulující tvorbu bílých krvinek.